Kata PDF Εκτύπωση E-mail

Kata, είναι Ιαπωνική λέξη, η οποία μεταφράζετε σαν “σύνολο” ή “φορμαρισμένο σύνολο”. Στο Καράτε, Kata είναι ένα σύνολο προκαθορισμένων κινήσεων καί τεχνικών (βήματα, στροφές, επιθέσεις και άμυνες) όπου αυτός που την εκτελεί καλείται να φαντασιώνει τις κινήσεις του αντιπάλου και να αντιδρά ανάλογα. Η εφαρμογή των Kata αναπτήσει και καλλιεργεί τη φυσική και πνευματική εγρήγορση.


Fukyu Kata 普及型

Ο σκοπός των Fukyu kata ή “κοινών για όλα τα στίλ καράτε” ήταν η προσπάθεια για μιας μορφής ενοποίησης των διαφορετικών στίλ καράτε. Τα κοινά χαρακτηριστικά θα έδιναν την εικόνα μιας πρώτυπης Ιαπωνικής τέχνης που θα τη βοηθούσε να διαδωθεί.

 

Taikyoku Kata  体極 Taikyoku, κυριολεκτικά σημαίνει το πρώτο μάθημα. Σύμφωνα όμως με μια διαφορετικη μετάφραση, από πλευράς καράτε, … “είναι μια φιλοσοφική διάσταση του σύμπαντος και της διάκρισης μεταξύ γης και παραδείσου, ύλης και ενέργειας, δηλαδή είναι το χάος της κενότητας.”Ο Gichin Funakoshi, ιδρυτής του Shotokan Karate do, ήταν ο δημιουργός των  Taikyoku katas. Αργότερα υιοθετήθηκαν από το Goju-Ryu και προσαρμόστηκαν στον τρόπο και την ιδιοσυγκρασία του. Όλα ακολουθούν το βασικό πλάνο “H”.

 

Gekisai Kata  撃碎 Κυριολεκτικά σημαίνει “να καταστρέψω”, "Di Ichi (Ni)" είναι ο αριθμός ένα (δύο).  Αυτό το Kata δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Okinawa Goju Ryu, Chojun Miyagi. Αποτελείται από βασικά τεχνικά πού όμως διευκολύνουν την κατανόηση των πιο δύσκολων τεχνικών που βρίσκονται στα κλασικά Kata που ξεκινούν από τη Saifa.

 

Kihon Kata 基本型

Kihon kata, σημαίνει “βασικά kata”. Ο σκοπός είναι, μέσα από αυτά τα kata να διδαχτεί κάποιος τις βασικές κινήσεις και τεχνικές, ώστε να ετοιμαστεί για το επόμενο, πιό προχωρημένο στάδιο εκμάθησης.

 

Sanchin 三戰 Sanchin σημαίνει “τρεις μάχες”. Δεν αφορά βέβαια φυσικές μάχες, αλλά την εσωτερική μάχη μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος μέσο της θέλησης. Πρόκειται για κλασική “σκληρή” kata, περιλαμβάνει συνεχόμενο σφίξιμο των μυών ολόκληρου του σώματος καθώς και έντονη αναπνοή "ibuki". Χαρακτηρίζεται από θορυβώδες προσηλωμένη και έντονη αναπνοή καθώς και από τη στάση του σώματος η οποία είναι χαρακτηριστική του Goju.

Tensho 転掌 Δημιουργήθηκε από τον δάσκαλο Chojun Miyagi και σημαίνει “Χέρια που ρέουν”. Είναι συνδιασμός δυναμισμού με έντονη αναπνοή "ibuki" (GO) και απαλών κινήσεων των χεριών (JU), όπου η ισχύς έρχεται και από τα δύο. Είναι χαρακτηριστική kata του Goju-Ryu και οι ρίζες της βρίσκονται σε μια Κινέζικη “μαλακή” εκδοχή της Sanchin.

 

Kaishu Kata 開手型

Kaishu kata σημαίνει “kata με ανοικτά χέρια”. Είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και λειτουργούν σαν “εξομοίωση μάχης”. Στα Kaisu kata μπορεί να δωθεί και μια ευρεία ερμηνεία στο σκοπό των κινήσεων (Bunkai)

 

Saifa 碎破 Κυριολεκτικά σημαίνει ξέσκισμα και καταστροφή / αφανισμός και ξέσκισμα. Είναι η πρώτη κλασική kata του Goju-Ryu, με δεδομένο ότι παραδόθηκε από τον δάσκαλο Ryu Ryuko στο δάσκαλο Higaonna Kanryo. Η καταγωγή της πιθανότατα βρίσκεται στο Κινέζικο white crane boxing

 

Seinchin  制引戰 Πιθανόν σημαίνει “αθόρυβο μακρινό περπάτημα” ή “τραβάω / να τραβήξω” , εξαρτάται από τη μετάφραση. Πρόκειται για μια πολύ παλιά Κινέζικη kata, που οι ρίζες της ίσος να βρίσκονται στο Hising-I σύστημα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες, αυτή η kata αποτελείται από τεχνικά των χεριών μόνο. Ανήκει στην κατηγορία του τίγρη.

 

Sanseiru  三十六手 Γραμμένο σε Κινέζικους χαρακτήρες είναι το νούμερο 36. Συμβολικά υπολογίζεται από την πράξη 6Χ6. Το πρώτο 6 εκπροσωπεί: μάτι, αυτί, μύτη, γλώσσα, σώμα και πνεύμα. Το δεύτερο 6 συμβολίζει: χρώμα, φωνή, όσφρηση, γεύση, αφή και δικαιοσύνη.

 

Seipai  十八手 Ομοίως, είναι το νούμερο 18. Υπολογίζεται από το 6Χ3. Το 6 είναι το ίδιο όπως το δεύτερο 6της Sanseiru. To 3 εκπροσωπεί, το καλό, το κακό και την ηρεμία.  Η συγκεκριμένη kata είναι κλασικό παράδειγμα του αληθινού πνεύματος του Okinawa Goju-Ryu: ένα μίγμα από απαλές, κυκλικές κινήσεις (JU) μαζί με σκληρές (GO).

 

Shisochin  四向戰 Κυριολεκτικά σημαίνει μάχη σε τέσσερις κατευθύνσεις. Αυτή η kata περιλαμβάνει συνδυασμό τεχνικών τα οποία εκτελούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις. Είναι Κινέζικης προέλευσης και διδάχτηκε στον Kanryo Higaonna από τον Ryu Ryuku Λέγατε ότι ήταν η αγαπημένη του Chojun Miyagi τα τελευταία χρόνια και ταίριαζε στο σωματότυπο  του.

 

Seisan  十三手 Σημαίνει δεκατρία χέρια. Αποτελείται από 8 τεχνικές άμυνας και 5 τεχνικές επίθεσης, με αλλαγές κατεύθυνσης. Το 13 είναι πρώτος αριθμός και στην Κίνα συμβολίζει καλή τύχη και ευημερία. Στο παραδοσιακό Goju-Ryu υπάρχουν αρκετές τεχνικές που περιλαμβάνουν άρπαγμα και έλεγχο του αντιπάλου τη στιγμή του χτυπήματος σε κάποιο ευαίσθητο σημείο του σώματος. Η συγκεκριμένη kata είναι το τέλειο παράδειγμα αυτής της αρχής. Δίνει έμφαση στην κοντινή μάχη με “κοντές” γροθιές και χαμηλές κλοτσιές ώστε να καμφθεί η αντίσταση του αντιπάλου. Η Seisan είναι πολύ σημαντική kata για το Goju-ryu και περιλαμβάνει μεγάλο πλούτο πληροφοριών και γνώσης.

 

Kururunfa  久留頓破 Σημαίνει αιώνια γαλήνη. Παραδόθηκε από τον Ryu Ryuku στον Higaonna Kanryo αλλά ο δημιουργός παραμένει άγνωστος.  Η Kururunfa περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από τεχνικά με ανοιχτά χέρια και ειδικά συνδυασμούς χεριών/ λεκάνης. Όπως και η Seisan η Kururunfa έχει απαλές κινήσεις ακολουθούμενες από σκληρές, η διαφορά βέβαια ανάμεσα σε σκληρές και μαλακές κινήσεις είναι πιο αξιοσημείωτες αφού αργές κινήσεις ακολουθούν παύσεις που τις διαδέχονται εκρηκτικά, σαρωτικά τεχνικά και μετά ο ίδιος κύκλος επαναλαμβάνετε.

 

Suparinpei  壱百零八手 Εκατόν οκτώ (3Χ36). Αυτή η kata έχει εξαιρετική σπουδαιότητα για το Βουδισμό. Πιστεύεται ότι ο άνθρωπος έχει 108 πάθη, στους Βουδιστικούς ναούς τα μεσάνυκτα της 31ης Δεκεμβρίου μία καμπάνα χτυπάει 108 φορές ακριβός για να διώξει αυτά τα πάθη.Το νούμερο 108 υπολογίζεται από την πράξη 3Χ36. Ο συμβολισμός του 36 είναι ίδιος με αυτόν της Sanseiru (μάτι, αυτί, μύτη, γλώσσα, σώμα και πνεύμα και χρώμα, φωνή, όσφρηση, γεύση, αφή και δικαιοσύνη). Η Suparinpei είναι η μεγαλύτερη kata του Goju-Ryu.Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό τεχνικών συμπεριλαμβάνοντας έλεγχο αναπνοής και πολλές εφαρμογές με βαθύ νόημα. Λέγεται ότι η κατανόηση και εμπέδωση της Suparinpei αποτελεί την εμπέδωση του συνολικού συστήματος του Goju-ryu.

 

Tokutei Kata 持定型

Genkaku 玄鶴 Gen σημαίνει Βαθύ, σκοτεινό, πλήρη, μαύρο, μυστήριο, κρυφό, kaku σημαίνει γερανός, μπορεί λοιπόν να μεταφραστεί σαν Μυστήριος Γερανός ή Μαύρος Γερανός.

 

Chikaku 地鶴 Chi σημαίνει γή, έδαφος και kaku σημαίνει γερανός, μπορεί λοιπόν να μεταφραστεί σαν Ο Γερανός της Γής.

 

Kouryu 天龍 Kou σημαίνει κίτρινο και Ryu σημαίνει δράκος, άρα μπορεί να μεταφραστεί σαν Κίτρινος Δράκος.

 

Tenryu 黃龍 Ten σημαίνει αέρας, ουράνιος, μυθικός, θεός και Ryu σημαίνει δράκος, άρα μπορεί να μεταφραστεί σαν Ουράνιος Δράκος, Θεϊκός Δράκος ή Δράκος απ’ τον Ουρανό